Zo startte gemeente Nissewaard succesvol met de rechtmatigheidsverantwoording
De rechtmatigheidsverantwoording houdt de gemoederen bezig bij veel gemeenten. Want hoe ga je dit intern inrichten op verschillende niveaus en op verschillende processen? Gemeenten die de verantwoording over rechtmatige uitvoering van de begroting nog via een excelbestand proberen te regelen (en dat zijn er meer dan u denkt), krijgen het zwaar. Gemeente Nissewaard besloot al snel om het anders te doen en gebruik te maken van het Key Control Dashboard.
Was de rechtmatigheidscontrole eerder in handen van de accountant, binnenkort moeten gemeenten zelf aantoonbaar maken en onderbouwen dat zij hun budgetten besteden conform de geldende wet- en regelgeving. De gemeente Nissewaard heeft de ambitie om de rechtmatigheidsverantwoording een prestatie te laten zijn van de organisatie als geheel – en niet te beleggen bij de VIC. Want, zo vinden ze, elke ambtenaar is verantwoordelijk voor het juist, volledig en rechtmatig handelen van de gemeente.
Invulling van de ambitie
De organisatie meenemen in het proces van rechtmatigheidsverantwoording, het vaststellen van een verantwoordingsgrens en waar nodig de interne controle functie aanpassen, worden als belangrijke stappen gezien in de realisatie van deze ambitie. De gemeente Nissewaard besluit om de interne controle functie voor te bereiden met behulp van het Key Control Dashboard. In 2020 zijn via een update bij alle klanten functionaliteiten toegevoegd aan het Key Control Dashboard. Deze zijn nodig zijn om real-time inzicht te geven in de stand van zaken en om de AO/IC te ondersteunen bij de totstandkoming van een rechtmatigheidsverantwoording. Onderdeel hiervan is het managementdashboard ‘rechtmatigheid’, waarmee de organisatie direct proactief kan worden bijgestuurd en de kwaliteit van processen verbeterd kan worden.
Direct een goede basis
Tom Miltenburg, senior auditor gemeente Nissewaard: “Wij hadden al goede ervaringen met het Key Control Dashboard. Mede daarom hebben we ervoor gekozen om met het Key Control Dashboard de rechtmatigheidsverantwoording te toetsen. Onze gemeente wil dat een succes laten zijn van de hele organisatie en het Key Control Dashboard biedt hiervoor de juiste oplossingen. Zo is het dashboard rolgebaseerd, wat de werkzaamheden gebruiksvriendelijk en snel maakt. In de eerste fase werd geïnvesteerd in kennis. Kennispartner BDO trainde het AO/IC team op het gebied van de rechtmatigheidsverantwoording. Door dit in de eerste fase te doen kunnen de juiste beslissingen worden gemaakt om tot een optimale inrichting te komen van de interne controle functie.”
Wordt vervolgd
In de volgende blog nemen we u samen met Tom Miltenburg van de gemeente Nissewaard mee in de vervolgstappen die deze gemeente nam om met het Key Control Dashboard tot het juiste inzicht te komen waarmee men zelf een rechtmatigheidsverantwoording kan afgeven.
Alvast meer weten?
Het Key Control Dashboard stoomt haar partners, gemeenten, provincies en gemeenschappelijke regelingen klaar voor het zelf afgeven van de rechtmatigheidsverantwoording. Benieuwd naar wat het Key Control Dashboard voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met Reind van Olst: rvanolst@keycontroldashboard.nl