Gemiddeld werkt een op de drie werknemers tien jaar of langer bij dezelfde werkgever, aldus het CBS. Jobhoppen lijkt dus nog steeds de norm, vooral onder millennials omdat ze denken dan meer te kunnen leren, ontwikkelen en groeien. Leon Wiendels zit inmiddels al tien jaar bij Key Control Dashboard en Yellowtail. Groei in verantwoordelijkheden houdt het werk boeiend voor hem. “Elk jaar gaat de peilstok erin: matchen de jaarplannen met mijn eigen plannen en ambities?”

Ben jij anders dan de andere millennials?

“Toen ik begon bij Yellowtail, dacht ik eerlijk gezegd zelf ook dat ik na drie of vier jaar wel uitgeleerd en weg zou zijn. Maar dat pakte toch anders uit. In het begin heb ik mij vooral verdiept in de mogelijkheden van het platform. Vanuit daar ben ik meer gekanteld naar dichter op de klant zitten. Het product, de klanten en de organisatie ontwikkelen zich voortdurend. Daar ben ik in meegegaan en zo ben ik blijven groeien in verantwoordelijkheden. Terugkijkend heb ik iedere twee jaar een stap gemaakt, wat voor een mooi groeipad heeft gezorgd. Dat ik hier alweer 10 jaar ben was geen doel op zich, maar de uitkomst van een combinatie van factoren. Het is voorbij gevlogen.”

Welke factoren zijn dat?

“Bij Yellowtail neem je verantwoordelijkheid voor het resultaat en voor jezelf. Dat is wat het bedrijf voor mij interessant maakt. Als je wilt, dan kun je. Vooral het ondernemerschap binnen het bedrijf is waar ik op aansloeg toen ik solliciteerde. En dat is nog steeds de stijl van Yellowtail: opportuun en ondernemend. Dat veel collega’s ook zo in elkaar zitten, is een fijne gemene deler. Daarnaast speelt de cultuur een rol. We zijn een jonge club met een sterke sociale cohesie. Voor mij voelt dat als thuiskomen. Dat hoor ik ook terug in de gesprekken die ik voer met medewerkers. We hebben hier goede combinaties te pakken van resultaat leveren, plezier maken en een goede werk/privé balans. Dat bevalt mij goed. En anderen volgens mij ook, want we hebben al aardig wat keren iemands 5-jarig jubileum gevierd.”

Wel eens erover nagedacht om wat anders te gaan doen?

“Natuurlijk heb ik ook wel eens overwogen om weg te gaan. Yellowtail ontwikkelt en verandert door de jaren heen en dan verschuift de focus. Daarnaast zijn we hard gegroeid met een relatief jong team en ook dat verandert een bedrijf. Door die groei kende ook mijn eigen ontwikkeling een groot omslagpunt, namelijk leren loslaten. Ik kan alles in het Key Control Dashboard zelf, ik ken alle ins and outs. Maar op een bepaald moment kun je niet alles meer zelf doen. Dan heb je uitbreiding van je team nodig en moet je mensen goed gaan opleiden. Met andere woorden: ik moest gaan delegeren. Ik heb echt moeten leren om het idee los te laten dat ik het zelf beter kan dan een ander. Elk jaar denk je dat je er bent qua ontwikkeling, maar dan komt er toch weer iets nieuws dat het aantrekkelijk maakt om te blijven bij Key Control Dashboard en Yellowtail om samen met het team de volgende stap te zetten. Tegenwoordig neem ik ieder jaar een moment van reflectie. Dan steek ik de peilstok erin: in hoeverre matchen de jaarplannen van Key Control Dashboard met mijn eigen plannen en ambities? Voor komend jaar was die uitkomst in ieder geval weer positief, dus ik ga voor mijn elfde jaar bij Yellowtail!”